Rés a pajzson: a szakemberek hiányát nem tudják gépekkel pótolni Orbánék

Rés a pajzson: a szakemberek hiányát nem tudják gépekkel pótolni Orbánék

Orbán szerint teljes fegyverzetben várja a vírus második hullámát Magyarország. A 444 matekpéldája pofonegyszerűen bizonyítja, hogy hiába vannak a kórházak felszerelve, ha nincs elég egészségügyi dolgozó, aki az eszközöket kezelje.

Márpedig nincs.

A kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre, mondja Orbán Viktor. A 444.hu szerint mindössze egyetlen korláttal nem számolt a kormány: a szakemberhiánnyal.

Leszögezhetjük, hogy az egészségügyi dolgozók felkészültebbek, mint tavasszal. A covidos betegek ellátása során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, a külföldi orvosoktól kapott információval kiegészülve valós és hasznos tudással rendelkeznek.

Viszont nincsenek elegen.

Mert hiába szereztek Orbán „fürkészei” rengeteg lélgeztetőgépet, maguktól nem fognak üzemelni, ember is kell melléjük. Kormányunk pont az emberi tényezőről felejtkezik el, amikor az egészségügy „végtelen” kapacitását méltatja.

A lap azt írja, a Magyar Orvosi Kamara regisztere szerint aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosból ma 2022 van. A 444 számításai szerint, ha eljutunk oda, hogy a koronavírusos betegek miatt leállnak a műtétek, akkor

  • egy osztályra egy adott időpillanatban 2 és fél orvos jut, ennyien fognak tudni kritikus állapotú betegeket ellátni.
  • Másként, ha a terápiás ágyak számából indulunk ki, egy intenzív terápiás szakorvosnak átlagosan hat ágyara kell felügyelnie.
  • A szakápolók 2000-nél kevesebben vannak. Az adatok azt mutatják, hogy esetükben egy nővérre 3 ágy jut.
Vagyis nem az a megoldás, hogy újabb és újabb kórházakat állítanak hadrendbe, mert már így sincs elég dolgozó. A rendszer akkor tudna működni, ha a központi kórházak személyi állományát erősítenénk meg. Vagyis a kisebb kórházak szakembereit a nagyobbakba csoportosítanák át.

"Minden szempontból értelmetlennek tűnik a meglévő kevés szakembert kisebb kórházakban létrehozott központokba vezényelni"összegzi a 444.

Mi történik e helyett? Az újból praktizáló Operatív Törzs a 18 megyei és egyetemi intézmény helyett csak 5-öt jelölt ki a covidos betegek ellátására. Így viszont pont a kijelölt kisebb kórházakba kerülnek át a szakemberek, miközben a nagyobbakban is kezelniük kell a fertőzésgyanús eseteket.

Orbán hiába próbálja gépekkel pótolni a humánerőforrást. Az elmúlt 10 évben semmit nem tettek, hogy az egészségügyi dolgozók helyzete egy fikarcnyit is javuljon. Szakemberek híján bármit is intézkednek, mind csak parasztvakítás, beláthatatlan következményekkel.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.22

Egy maglódi vagy gyáli 103 évnyi béréből játszhat rendezőset Bayer Zsolt

Míg mi gürcölünk és a járvány hatásait nyögjük, addig Orbán leghűségesebb propagandistája 300 milliót kap filmrendezésre.

  • 2020.10.22

Így emlékezhetsz meg idén 1956 hőseiről

Méltó módon emlékeznél meg az '56-os forradalom és szabadságharc hőseiről? Idén több eseményen is megteheted! Mi pedig Facebookon fogjuk közvetíteni a legfontosabb történéseket.

  • 2020.10.22

Karácsony: az EU-pénzek felét az önkormányzatokon keresztül használjuk fel!

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöksége támogatja a Szabad Városok kezdeményezését, amely célja, hogy az Európai Unió válságkezelő támogatása a kiváltságosok gazdagodása helyett a többség javát szolgálja - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.