Ha csak egy cikket olvasol el az időközi választásról, ez legyen az

Ha csak egy cikket olvasol el az időközi választásról, ez legyen az

A hétvégi időközi választáson óriási lépést tettek a szabadságszerető magyarok Orbán Viktor leváltása felé. Az összefogás működik, és 2022-ben a győzelmet is elhozza majd a köztársaságpárti erőknek.

Az összefogás jól megszorongatta a Fideszt

Ebben a több, mint 70000 fős kerületben mindössze 1700 emberen múlott a választás. Habár nyerni nem sikerült, igencsak odapörkölt az összefogás a Fidesznek. Krumpliosztás, ajándék laptopok, hét miniszteri látogatás, államilag fizetett kampánymunkások és celebek, a legdurvább lejáratóhadjárat is csak nagyon szűkös győzelemre volt elég Orbán pártjának.

Bíró László helyben jó jelölt volt, rengeteget dolgozott a kampányban és nagyot is ment. Az összefogás támogatásával a korábbi 32 százalékos támogatottságából 45-öt csinált, ami 13 százalékos előrelépés, vagyis óriási hajrának tekinthető. Ne feledjük azt sem, hogy a Fidesz egy jogi trükközéssel elérte, hogy a Jobbik logója ne szerepelhessen a szavazólapon. Koncznak előnyére vált, hogy néhai édesapja emlékével kampányolhatott, más mondanivalója nem is volt a választóknak.

Az összefogás a legjobb megoldás

Technikainak tűnő, de nagyon fontos kérdés, hogyan oszlanak meg a töredékszavazatok. Tiszaújvárosban és környékén a mostani eredmény nagyjából 1700 töredékszavazatot jelentene a Fidesznek. Ezzel szemben a legutóbbi választáson, amikor úgy nyertek, hogy nem volt összefogás, 9000 töredékszavazatot kaptak. Ez magában is ötszörös különbség, de a jelentősége még nagyobb:

biztosan nem lenne kétharmaduk, ha pedig közös országos lista van, akkor győz a mostani ellenzék!


2022-ben nyerheti az összefogás a körzetet

Pulai András, az ország egyik legismertebb közvélemény-kutatója lapunknak így kommentálta az eredményt:

A Fidesz mindent megtett, hogy a kormányzására valós veszélyt jelentő köztársaságpárti összefogást szétzúzza, nem járt sikerrel. Óriási erőforrásokat koncentrált a területre, hét miniszter, megszámlálhatatlan egyéb potentát járta a kerületet. Nemcsak krumplit, de még laptopokat is osztogattak. Az ellenzéki politikusok viszont egy irányba húzták a szekeret, és ez tisztességes eredményt hozott.

Pulai hozzátette:

Koncz Zsófia több mint 8000-rel kevesebb szavazatot kapott, mint néhai édesapja legutóbb, és kevesebbet, mint a 2019-es EP-s és önkormányzati listás fideszes eredmények. 2022-ban már valódi tétje is lesz a választásnak, ami mozgósítani fogja a most otthon maradt, változást akaró választókat, és ez a körzet megnyerhető a köztársaságpárti erők számára.

Közös jelöltekkel és közös listával lehet megverni a Fideszt

Az összefogás tehát működik és a legjobb megoldás a mostani rendszerben. Más tanulságot nem érdemes levonni, mint azt, hogy az összefogás szükséges a győzelemhez és működik éles helyzetben is. A közös jelöltek képesek lesznek leváltani a fideszes kormányt 2022-ben, amennyiben közös országos listán lehet szavazni a köztársaságpárti erőkre.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.21

Czeglédy Csaba pert nyert: Orbán csicskasajtója hazudott róla - FFF

Bíriói ítélet bizonyítja a Ripolst és a Lokál nevű fideszes szennylapok, valamint az Origo ordas nagy hazugságokkal támadták a Demokratikus Koalíció politikusát.

  • 2020.10.17

Négy ügy Bicskén, amelyben Fidesz trükközni akart

A bicskei fideszes polgármester mindig megpróbál keresztbe tenni a helyi demokrácia-párti képviselőknek.

  • 2020.10.17

A Fidesz 5 főbűne Ferihegy környékén

A Ferihegy környéki települések is megsínylették a NER elmúlt 10 évét. Az uniós pénzek körüli botrányoktól a hatóságok akár választást is befolyásoló félrenézéséig volt itt minden. Kezdjünk is bele.